Google Webmastertools: handige en nuttige tool
Een nog relatieve onbekende online marketing tool is Google Webmastertools. Deze tool is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden voor alle website eigenaren en beheerders. De tool geeft namelijk inzicht en mogelijkheden in en voor websites die erg belangrijk zijn voor het optimaliseren van uw website(s) voor zoekmachines.
Afbeelding: Dashboard Google Webmastertools
Het allerbelangrijkste is dat deze tool aangeeft is of uw site toegankelijk en indexbaar is voor zoekmachines. Daarnaast zijn er nog een aantal interessante en belangrijke functie, deze licht ik hieronder kort voor u toe:
Gemiddelde positie in de zoekresultaten
Google is een tijd terug begonnen met verwijderen van informatie over de positie van uw website in de zoekmachine in Google Analytics. Deze belangrijke informatie is nou terug te vinden in Webmastertools. De informatie en mogelijkheden zijn minder dan in Google Analytics, maar iets is beter dan niets! Google gaat bij deze functie altijd uit van gemiddelde posities, dit komt omdat de zoekresultaten (en dus ook posities) per persoon verschillen. Dit komt doordat Google steeds vaker gepersonaliseerde zoekresultaten laat zien, op basis van onder andere zoekhistorie en uw online profiel worden de zoekresultaten getoond.
Opsporen van 404 pagina’s
Webmastertools geeft u keurig een overzicht van URL’s die naar een dood spoor leiden; zogenaamde 404 pagina’s. Om zoekmachines en bezoekers niet op dit spoor te brengen is het slim deze fouten op te lossen door de URL te redirecten of te verwijderen uit de index. Wanneer u de fouten heb opgelost kunt u via Webmastertools aangeven dat Google de pagina opnieuw moet bezoeken. Als het goed is komt u de betreffende pagina daarna niet meer tegen in de 404 rapportage van de tool.
Afbeelding: Crawlfouten / 404 pagina’s
Geïndexeerde pagina’s
Google Webmastertools geeft aan hoeveel pagina’s van uw website geïndexeerd zijn en hoeveel er (bewust of onbewust) worden geblokkeerd. Mocht u een website hebben met veel pagina’s dan is het verstandig hier goed op te letten. Heeft u bijvoorbeeld een website met gemiddeld 1.000 pagina’s waarvan de inhoud telkens wijzigt (zoals een webshop) dan is het goed om in de gaten te houden wat er met de oude pagina’s (URL’s) gebeurd. Als Google 3.000 pagina’s heeft geindexeerd en u heeft een aanbod van 1.000 producten dan gaat er (waarschijnlijk) iets mis.
Interne en externe links
Het gaat aanleggen van links (op en naar uw website) is van groot belang voor uw prestaties in de zoekmachines. Webmastertools geeft u inzicht in hoe u intern linkt; het linken van één pagina binnen uw eigen website naar een andere pagina binnen uw website. Daarnaast geeft het aan welke externe website naar u toe linken. Bij beide gevallen is het van belang dat er een gezonde mix is naar waar welke pagina’s toe linken.
Webmastertools heeft nog meer functionaliteiten in informatie die van belang zijn voor uw zoekmachine prestaties. Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met mij op of bel me direct op 0610126365.
Jelko van der Heide